Voi publica informatia transmisa de agentie fara a face deocamdata niciun comentariu.
» Kovesi: Iliescu nu va fi urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990
BUCUREŞTI / 15:37, 7.12.2007
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat, vineri, că a infirmat soluţia de punere sub urmărire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să verifice activitatea întregii Secţii a Parchetelor Militare pe care generalul magistrat Dan Voinea a coordonat-o până în urmă cu două luni.
Kovesi a afirmat că a fost neplăcut surprinsă să constate problemele de procedură din dosarul mineriadei din iunie 1990 privindu-l pe Ion Iliescu, având în vedere “experienţa procurorului”.
Procurorul general al României a susţinut că, în afară de dosarul privind evenimentele din 13 iunie 1990, cu referire expresă la Ion Iliescu, celelalte dosare ale revoluţiei şi mineriadei au rămas în continuare în instrumentarea generalului Voinea.
Kovesi a susţinut că Voinea era incompatibil să soluţioneze dosarul referitor la Ion Iliescu, având în vedere că el este acelaşi procuror care a sesizat instanţa cu privire la Mihai Chiţac – fost ministru de Interne şi a altor patru persoane, spunând că dosarul comun a fost iniţial instrumentat de un alt procuror militar, iar generalul a pus rezoluţie faţă de acuzaţi. Concret, spune Kovesi, Voinea s-a imixtionat în activitatea altui procuror.
Procurorul general al României, Laura Condruţa Kovesi, a anunţat, vineri, că în cazul lui Ion Iliescu cercetările vor fi continuate de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, deşi a infirmat rezoluţia de punere sub acuzare a fostului şef al statului.
Codruţa Kovesi a explicat că, în urma verificării efectuate la solicitarea avocatului lui Ion Iliescu, a constatat că, prin rechizitoriul din 18 mai 2000, Secţia Parchetelor Militare a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a generalilor în rezervă Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa, precum şi a ofiţerilor cu grad de colonel în rezervă Traian Ştefan Călin, Dumitru Costea şi Vasile Constantin, pentru instigare la omor deosebit de grav.
Concret, în seara de 13 iunie 1990, la ordinul celor cinci acuzaţi s-ar fi deschis foc cu armamentul din dotare în condiţii nelegale auspra unei mulţimi, fiind împuşcate mortal două persoane. Prin acelaşi rechizitoriu din 2000, pentru acuzatul Vasile Constantin s-a reţinut şi infracţiunea de instigare la tentativă de omor deosebit de grav întrucât, în dimineaţa de 14 iunie 1990, ar fi ordonat soldaţilor din subordine să tragă cu armele din dotare asupra unei mase de persoane din care două au decedat şi trei au fost rănite.
Totodată, prin rechizitoriu s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor într-o cauză penală separată pentru cele 1.300 de persoane reţinute de forţele de ordine şi de mineri începând cu dimineaţa de 13 iunie 1990.
Printr-o sentinţă din 30 iunie 2003, dată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a apreciat că urmărirea penală nu este completă, dosarul a fost restituit Secţiei Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului Înaltei Curţi. Ulterior, în 14 octombrie 2005, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a generalilor Chiţac şi Andriţa şi a celorlalţi trei ofiţeri superiori, iar în 10 septembrie 2006 soluţia a fost infirmată de către general magistrat Dan Voinea (şef interimar al SPM) care a considerat că decizia e nelegală şi netemeinică.
Urmăriea penală a fost reluată, astfel că în dosarul 74/P/1998 al SPM, prin Ordonanţa din 20 iulie 2007, s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei cu privire la Ion Iliescu în favoarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC).
La această secţie dosarul a fost înregistrat cu nr. 1122/P/2007. În urma plângerii formulată de avocatul lui Ion Iliescu, Codruţa Kovesi “a procedat la verificarea legalităţii rezoluţiei prin care s-a început urmărirea penală faţă de Ion Iliescu sub aspectul comiterii participaţiei improprii la omor calificat şi omor deosebit de grav”.
Potrivit lui Kovesi, analizând dosarul de urmărire penală au fost constatate aspecte de nelegalitate. Concret, în 10 septembrie 2006, generalul Dan Voinea a infirmat rezoluţia din 14 octombrie 2005 a procurorului militar din subordinea sa considerând-o nelegală şi netemeinică. “Prin ordonanţa respectivă nu a fost însă desemnat procurorul care să continue urmărirea penală în această cauză. La dosarul aflat în prezent pe rolul SUPC nu există un alt înscris din care să rezulte că a fost desemnat procurorul pentru urmărirea penală. În fapt, în lipsa unei rezoluţii scrise a generalului Voinea, după infirmarea rezoluţiei din 14 octombrie 2005, urmărirea penală a fost continuată de către magistratul colonel Viorel Siserman, cel care a întocmit de altfel rechizitoriul lui Mihai Chiţac, dar şi ordonanţa din 20 iulie 2007 prin care s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei cu privire la Ion Iliescu”, se arată în rezoluţia de infirmare a soluţiei în cazul Iliescu, semnată de Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României a arătat că măsura începerii urmăririi penale nu putea fi dispusă de către generalul Dan Voinea atâta timp cât nu era investit cu efectuarea urmăririi penale în cauză, iar procuror de caz era alt magistrat, fiind astfel încălcate prevederile art. 64 alineatul 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
Mai mult, a spus Kovesi, generalul Voinea era incompatibil să mai efectueze vreun act de urmărire penală în dosarul 74/P/1998 atâta timp cât instanţa supremă restituise dosarul SPM. Potrivit art. 49, alineatul 4 din Codul de procedură penală, persoana care a efectuat urmărirea penală este incompatibilă să procedeze la refacerea acesteia când refacerea este dispusă de instanţă. Astfel, a arătat Kovesi, generalul Voinea nu mai putea efectua completarea urmăririi penale şi cu atât mai puţin nu mai putea emite vreun act de urmărire penală.
Pe de altă parte, rezoluţia de începere a urmăririi penale nu îndeplineşte condiţiile de fond şi de formă prevăzute de procedura penală, spune Kovesi. Rezoluţia nu are menţionată ora când a fost dispusă măsura şi nu a fost înregistrată în registrul special, aşa cum prevedere art. 228 din Codul de procedură penală.
Deşi rezoluţia de începere a urmăririi penale nu a fost emisă cu respectarea dispoziţiilor legale imperative şi magistratul Voinea era incompatibil şi nu era învestit cu soluţionarea dosarului, în data de 27 iunie 2007 acesta, împreună cu procurorul Siserman, a procedat la prezentarea învinuirii aduse lui Ion Iliescu.
În rezoluţie s-a reţinut faptul că, în 13 iunie 1990, Iliescu “a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane ,aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor şi jurnalelor acţiunilor de luptă”. Contar celor înscrise în această rezoluţie, în procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a învinuirii s-a consemnat că Iliescu este învinuit pentru faptul că, în 13 iunie 1990, ar fi cerut Comandamentului Armatei să trimită militari, TAB-uri şi alte forţe pentru a interveni la Televiziune şi la sediul Ministerului de Interne împotriva persoanelor care atacau instituţia, precum şi faptul că la acea dată, la ora 17.35, ar fi cerut să se folosească gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din zona sediului MI, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane.
“Având în vedere cele arătate mai sus, apreciem că plângerea formulată de învinuitul Ion Iliescu împotriva rezoluţiei din 19 iunie 2007, prin care s-a dispus începerea urmăririi penale, este întemeiată, motiv pentru care a fost admisă”, a spus Kovesi.
Astfel, s-a infirmat rezoluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Iliescu, însă cercetările penale vor fi continuate de către procurorii desemnaţi din cadrul SUPC.
07/12/2007 at 8:10 pm |
Am vazut astazi ca o parte a reprezentantilor presei si chiar cativa politicieni obscuri erau nemultumiti, indignati, “siderati” si asa mai departe, de decizia d-nei Kovesi.
E un apetit ciudat acesta, de a “baga” neaparat pe cineva “mare” la inchisoare. E o manifestare a frustrarii care ma pune pe ganduri. “Cineva trebuie sa plateasca”, fara sa le treaca prin cap ca, daca n-ar fi fost acel “cineva”, unii dintre ei nu ar putea azi sa vorbeasca liberi atatea prostii… Ciudat destin mai aveti si dumneavoastra… Va admir stapanirea de sine. Ma bucur sincer ca, macar din cand in cand, normalitatea castiga.
Ce ironie! … Dan Voinea, procurorul care l-a pus sub acuzare – asa-zicand – pe Ceausescu…, parca il aud cum vitupera… biet nefericit.
Vreau sa va intreb ceva… Credeti ca este posibil ca PSD-ul sa se transforme, vreodata, intr-o veritabila forta de stanga, astfel incat atunci cand un membru sau simpatizant cand ar spune ca este “de stanga” sa nu fie privit ori ca un inconstient, ori ca un posibil hot ? Credeti ca e posibil? Ma tot intreb; am citit o carte de memorii a lui Gabriel Garcia Marquez, de curand. Sigur, el spune ca un scriitor nu se angajeaza niciodata ca militant activ, dar este cunoscuta prietenia lui cu Castro. Pe de alta parte, felul in care vorbeste de liderii stangii proaspat infiripate te face sa crezi ca o face din inima…
Altadata era o onoare sa fii fesenist sau pedeserist… Acum e o rusine…, din pacate. Credeti ca se poate “spala” aceasta rusine?
07/12/2007 at 9:38 pm |
1) Piata Universitatii = un act planificat din exteriorul tarii pentru a destabiliza Romania
2) Piata Universitatii = o incercare nedemocratica de rasturnare a rezultatelor unor alegeri corecte (din Mai 1990)
Atunci, in 1990 nu mi-am dat bine seama ce era cu piata universitatii si ce voiau golanii de acolo. Acum dupa 18 ani asistind la mai multe asemenea piete: in Iugoslavia, Ucraina, Georgia mi-am dat seama ca este vorba de actiuni planificate din exteriorul acestor state cu scopul instalarii unor guverne marioneta in slujba unor anumite interese straine. Am fost uimit anul trecut cind pe Televiziunea Canadiana CBS s-a difuzat un documentar cu titlul “Revolutiile spontane din Europa de este nu au fost chiar spontane” ci sustinute de statele unite. CBS facea referire indeosebi la Ucraina si Georgia. Cu ochii mei am vazut imagini pe respectivul canal de TV cum actualul presedinte Ucrainian imbracat intr-o tinuta de Jamaica (camase desfacuta si bratara la mina) discuta intr-o incapere cu golanii din “Piata Universitatii Ucrainiana” facind planuri de actiune pentru a rasturna rezultatele votului democratic unde acesta fusese invins.
08/12/2007 at 2:00 pm |
@ Ion Iliescu
Am auzit de curând la emisiunea lui Andrei Gheorghe o ipoteză interesantă. Se spune că în sistemul juridic procurorii şi judecătorii implicaţi în procese politice sunt un pic surmenaţi la presiunea exterioară. Să judeci un proces al unui actual sau fost mare demnitar este un lucru foarte periculos în orice ţară, dar mai ales în România, locul unde vântul bate din toate părţile. Şi atunci făuritorii justiţiei din România strecoară în dosar o chestiune aparent minoră care, cu totul întâmplător, este imediat observată de avocatul persoanei în cauză. Astfel procesele se amână “sine die”, până la urmă se şi opresc. Cum comentaţi acestă ipoteză?
08/12/2007 at 8:09 pm |
Independenta justitiei este pilonul de baza al democratiei.
Implicarea politicului in exersarea actului juridic duce implicit la subminarea statului de drept. Nimic nu e mai pagubos decat santajul dosarelor.
09/12/2007 at 12:13 am |
Extraordinar procedati, domnule Presedinte: ca in orice procedura judiciara, unica autoritate indreptatita a se pronunta este instanta.
Pe de alta parte, un proces desfasurat mai aproape de marginea legii decat cel despre care vorbeste stirea e greu de imaginat, chiar si in tot mai originala noastra democratie.
Deocamdata e o victorie de etapa: o serie de ilegalitati in infaptuirea actului de urmarire penala impotriva unei parti la proces au fost constatate si sanctionate.
Faptul ca dosarul va fi mentinut in viata, fie si cu respiratie artificiala, ne e iara la fel de clar. Important e ca Domnia Voastra sa nu se lase afectat de evolutiile acestuia, indiferent daca ele indica la un moment sau altul un curs negativ sau pozitiv.
09/12/2007 at 5:10 pm |
IAR MA CENZURARA CEI DE ODINIOARA…
OARE SA MAI CRED IN JUSTITIE ?
OR INTR-O DOMNISOARA ?
DOMNU FOST PRESEDINTE,
MATALE IN CE AI CREDE IARA ?
09/12/2007 at 7:11 pm |
Domnule Iliescu,
Astazi sunt mesagera doamnei Any Valcu din Iasi, sotia regretatului actor Teofil Valcu. Acum ceva timp in urma a reusit publicarea cartii “Maria sa Teofil Valcu” sub semnatura Prof. Stefan Oprea. A trimis pe cineva sa va aduca cartea, dar nu a putut lua legatura cu dumneavoastra si a lasat-o unuia dintre angajatii SPP care va asigura paza.
Tine foarte mult sa stie daca ati primit sau nu cartea. Astept un raspuns din partea dumneavoastra fie pe blog, fie pe mailul meu.
Alina
09/12/2007 at 8:33 pm |
Una dintre explicatiile pe care va trebui sa le oferiti, vreodata, este cea legata de longevitatea acestui personaj penibil in viata publica si in justitia romaneasca, dupa ce s-a acoperit de ridicol in procesul intentat sotilor Ceausescu.
Dar faptul ca dupa atatia ani de cercetare vine procurorul general si ii da peste nas, dupa ce aproape il implora sa ramana, ca civil, la “carma” acestui dosar, este o dovada ca omul e doar un “politruc” pe stil nou.
Pe de alta parte, Codruta baschetbalista nu e nici ea vreo “virgina”, deci, infirmarea unui dosar cu o asemenea greutate poate sugera, mai ales adversarilor dumneavoastra, faptul ca Basescu i-a strecurat in ureche fetei sa o lase mai moale, fiindca aveti treburi importante de discutat acum.
Sa nu-mi spuneti ca toata lumea va considera, inevitabil, ca justitia romaneasca a realizat, in sfarsit, ca dosarul dumneavoastra este … “incomplet”, dupa ce de vreo doi ani incoace ne tot amenintau cu un “proces Ion Iliescu”, spre continua si necesara salivare a unora.
10/12/2007 at 8:11 am |
Felicitări pentru NUP, domnule preşedinte!
Este clar, un procs politic, ca şi Zambaccian. În acest timp, cel care a vândut Flota Ţării se plimbă liber, demite miniştrii de justiţie şi dă lecţii de Constituţie? În ce lume trăim?
10/12/2007 at 8:17 am |
Cind acum 3 ani am auzit ca l-ati facut “Prostanac” pe Geoana am zis: “Iliescu a luat-o razna”. Cind acum 2 ani v-am auzit cind ati zis “Aveti grija pe mina cui dati acest partid!” mi-am zis “Iliescu si-a pierdut mintile”…
Acum imi dau seama ca eu am fost cel dobitoc…Mare dreptate ati avut!!!…Cita viziune…Acum imi scot palaria oricind in fata dvs. Sunteti cel mai tare. Ati avut dreptate. insa trebuie sa promovati un leader pentru PSD altfel e de rau. De ce?…Iata de ce.
Am vazut aseara o declaratie a lui Geona si m-am umplut de nervi. Omul asta vrea sa termine PSD-ul de tot…Cica el se retrage doar daca PSD pierde alegerile din 2008. Asta e prostanac rau de tot…Pai daca PSD asteapta sa intre in alegeri cu Geoana la cirma cred ca nu vor nimeri parlamentul. In plus cica nu vede pe liste un Iliescu, un Nastase, un Mitrea…ma mir ca nu l-a numit si pe Puscas ca-l vrea pe dinafara. Asta-i problema…Geoana or e prostanac ori e bolnav de putere. Daca pe liste nu se vor regasi nume care practic se confunda cu brandul PSD atunci lumea nu va vota PSD…S-a vazut la europene cazul Cluj unde a fost dezastru fiindca oamenii citesc listele si daca nu vad acolo persoane pe care ei le apreciaza atunci nu vin la vod sau nu voteaza PSD…Puscas avea dreptate: Geoana da dovada de lipsa de competenta.
Cind faceti ceva sa scapati PSD de Prostanac?…Nu de alta, dar cu el veti pierde si bruma de simpatizanti care ii aveti ca de membri de partid care,ce sa mai zic, nici macar n-au venit la vot.
In plus va rog sa-i transmiteti ceva d-lui Geona…daca tot se declara social democrat sa lase casoiul ala de la RAPPS care numai de social democratie nu tine…Pamint are…sa-si faca si el o casuta.
As vrea sa vad un comentariu de la dumneavoastra pe tema asta. Cu stima.
10/12/2007 at 12:57 pm |
Domnule presedinte,
Lasand la o parte faptul ca dosarul dvs penal privind “Mineriadele” este de fapt unul politic, adica o “vanatoare de vrajitoare”, ma intreb ca un sustinator PSD ce sunt, cand a-ti vizualizat DVS, nu dl secretar sau consilierul dvs ultima oara site-ul PSD ? Este inadmisibil ca principalul partid din opozitie, fost partid de guvernamant in atatea legislaturi, cu sute de mii de membrii si milioane de sustinatori sa aiba atati de putini utilizatori, si ” colac peste pupaza “, sa aiba o rubrica RASISTA destinata in exclusivitate membrilor PSD!!!!! Temele sunt ANTICE ca si data postarii lor , cea ce denota o lipsa de interes. Nu imi permiit sa va dau sfaturi, dar cred ca informatia este cheia succesului !!!
10/12/2007 at 2:42 pm |
Domnule Presedinte Ion Iliescu,
Cum apreciati posibilitatea ca un oras ca Oradea, cu 70% populatie romaneasca, sa aiba, de maine, in fruntea sa, o primarita unguroaica, binecunoscuta pentru iesirile ei extremiste, proaspat aleasa presedinta a Consiliului Reprezentantilor Unionali, considerat “miniparlamentul” UDMR?
Lucrul n-ar fi posibil fara votul consilierilor judeteni ai PSD Bihor, organizatie care a decis sa o sustina pe Rozalia Biro pentru functia lasata libera de pedistul Petru Filip, ales in PE.
Cate voturi va mai avea PSD la Oradea, dupa aceasta noua tampenie a actualei conduceri, in conditiile in care prestatia acesteia de pana acum a fost deja taxata sever la europarlamentare, cand PSD a obtinut, la Oradea, mai putin decat Tokes singur?
http://blidaru.wordpress.com/2007/12/09/primarita-de-oradea-in-straie-secuiesti/
10/12/2007 at 3:30 pm |
NU POT SA CRED CA IN SFIRSIT COMENTARIUL MEU A TRECUT DE WEBMASTERUL CENZURATOR…
SI ACUM SA VA MAI SPUN CEVA DOMNULE FOST PRESEDINTE:
CHIAR VA CONSIDERATI NEVINOVAT PENTRU CE SINTETI ACUZAT IN DOSAR ?
VA ROG SA POATATI RASPUNSUL PE SITE PENTRU CA NIMENI NU AM VAZUT SA AIBA CURAJUL SA VA “DEZBINE” CU O ASEMENEA INTREBARE…
10/12/2007 at 10:04 pm |
Domnule Iliescu lasand la o parte ce s-a intamplat in perioada mineriadelor,lasand la o parte acuzele aduse la adresa dumneavoastra,as vrea sa vad ce inseamna pentru dvs sa fiti blogger.Vreau sa ne povestiti domnule Iliescu despre… o sedinta de partid sa zicem,sa ne povestiti de ceva din trecut,despre o cearta cu Ceausescu,despre viata din comunism,despre copilarie,despre orice.Aveti o varsta si cu siguranta ati scris o parte din istoria postdecembrista,probabil ca mai sunt jocuri politice de facut,probabil ca mai sunt multe mize de castigat dar trebuie sa stiti ca aici sunteti blogger.Nu trebuie sa scrieti neaparat despre politica.Stiu ca ati dat multe interviuri in care ati povestit viata dvs dar vrem sa vedem si omul Iliescu,omul in sine.Pentru mine e uimitor cum un om care a avut atata putere ca dvs nu a fost interesat niciodata de avantaje materiale.Stiu ca nu aveti copii,ca sunteti doar dvs si sotia Nina ca nu aveti vile,masini,terenuri si vreau sa stiu mai multe.V-ati dorit atat de mult puterea incat nimic altceva nu a contat ? V-ati gandit ca aveti o varsta la care banii deja nu isi mai au rostul ? As vrea sa cunosc omul Iliescu cu bune si rele,sa cunosc omul dincolo de scoala de diplomatie ruseasca.Ganditi-va ca si aici scrieti istorie ca blogul de fapt este un jurnal online si ca noi toti asteptam adevaratul jurnal al lui Ion Iliescu si nu un discurs politic mutat online. Si inca nu mi-ati raspuns la intrebare http://ziarul.blogspot.com/2007/11/dilema-existentiala.html
11/12/2007 at 9:16 am |
Parerea mea.Este o decizie justa si care trebuia luata demult.Romanul simplu ca mine, nu-l vrea pe dl. Ion Iliescu in tribunale,eu ii astept de ani buni pe domnii Nastase, Patriciu,Iacubov,Vantu,fratii Paunescu,Basescu, Tariceanu,Falca,Videanu,Negoita in boxa acuzatilor.Cer scuze, celor corupti dovediti, pe care i-am omis.Acestia sunt o serie de cetateni care au profitat din plin de pozitia lor politica si au facut averi nesimtite,ce nu pot fi justificate oricat de mult tupeu ar avea avocatii lor.Slalomul prin Lege nu mai poate dura la infinit iar rabdarea celor frustrati are si aceasta o limita,………exact ca in 1989-Decembrie.
11/12/2007 at 11:12 am |
d-le iliescu,
corecta, din punct de vedere al procedurilor penale, -singura care conteaza, nu-i asa- decizia d-nei procuror general l.c. kovesi.
dan voinea, cel ce in `90 a fost acuzatorul in procesul ceausestilor, – judecarea, condamnarea si executia- a respectat ad literam codul de procedura penala in vigoare la acea data?
acelasi dan voinea, intre timp general, a facut cercetarea penala, timp de 17 ani!!! in speta mineriada 13-15 iun.`90, ce va are si pe dvs. ca posibil “faptuitor” in acele evenimente.
cum comentati “maniera” in care a fost instrumentata aceasta speta deloc usoara?
va multumesc pt. un eventual raspuns.
ps
in perioada anilor `50-`70 ati fost membru activ in structurile de partid si de stat. din aceasta pozitie ati sustinut, ati fost de acord cu, sistemul juridic din Romania acelor vremuri?
12/12/2007 at 6:02 pm |
Domnule Ilescu … cui atribuiti vina faptului ca un unchi de-al meu stand la o coada a fost lovit brutal cu bata de un miner, fara sa aiba nici o vine? Si cui atribuiti vina pentru studentii loviti si omorati in Pta Universitatii care treceau pe acolo pt ca acolo aveau facultatea? sau chiar a golanilor omorati vu bate de mineri?
14/12/2007 at 3:10 pm |
@admin, …”bunele” obiceiuri nu se pot uita usor.:)))
ce v-a dranjat? …adevarul? doar el este cel ce deranjeaza, invariabil.
am confirmarea ca nu am gresit, nu aveam cum, am fost acolo.
iar de viata societatii romanesti sunt conectat “genetic”, prin mostenirea familiei, ca sa pot fi ghidonat de unii sau de altii.