VISUL EUROPEAN – PROMISIUNI SI REALITATE

Comentariile mele asupra rezultatelor alegerilor din 25 noiembrie 2007 vor intarzia. Nu pentru ca nu s-au comunicat inca rezultatele oficiale ci datorita participarii mele la lucrarile Seminarului International „Visul european intre promisiuni si realitate” care se desfasoara la Budapesta, la sediul Academiei de Stiinte, in perioada 27-28 noiembrie a.c. in organizarea Formului Politic Mondial.
Reuniunea este dedicata marcarii a 50 de ani de la semnarea tratatului de la Roma. ( Tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) semnat de Franţa, Germania de Vest, Italia, Belgia şi Luxemburg la 25 martie 1957 si denumit Tratat de instituire a Comunităţii Europene sau Tratatul CE ). Art. 2 al Tratatului prevede: „Comunitatea are misiunea ca prin stabilirea si apropierea progresiva a politicilor economice ale statelor membre sa promoveze o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice în ansamblul Comunitatii, o expansiune continua si echilibrata, o stabilitate crescuta, o ridicare accelerata a nivelului de viata si cât mai strânse relatii între statele membre”.
Manifestarea reuneste fosti sefi de state si de guverne, oameni de stiinta si personalitati de rang inalt din domeniile diplomatic si cultural. Aceasta participare reprezinta o oportunitate in afirmarea Romaniei ca real partener european dar si o modalitate de identificare a solutiilor posibile de alocare eficienta a resurselor diverse pe care le avem la dispoziţie pentru a găsi cele mai bune metode de accelerare a procesului de creştere economică.
Voi prezenta un sumar al programului urmand ca pe parcurs sa va informez asupra detaliilor de interes din cadrul reuniunii.
Marti 27 noiembrie – sesiunea plenara : ” CE FEL DE EUROPA PENTRU EUROPENI ? “. Moderator Giulietto Chiesa – membru al Parlamentului European. Cuvant de deschidere – Mihail Gorbaciov, presedinte WPF. Va urma tema : “EXEMPLUL EUROPEAN : SECURITATE, INTEGRARE, DEMOCRATIE” , moderat de László Kovács, Comisarul European pentru Taxe si Impozite, cu participarea fostilor presedinti : Milan Kučan, Slovenia si Rudolph Schuster, Slovacia. Tema urmatoare:” IDENTITATE EUROPEANA “, prezidata de Philippe Herzog, MEP, Presedintele Confruntarilor Europene, cu participarea domnului Theo Weigel, fost Ministru Federal al Finantelor din Germania, si Milos Zeman, fost Prim-Ministru al Cehiei.
O tema de interes a primei zile o constituie “MODELUL SOCIAL EUROPEAN “(Cum sa reconciliem experienta nationala si interesele economice in economia globala) prezidata de Thierry Jeantet, Presedintele Forumului Mont Blanc. La aceasta tema este asteptata interventia fostului Ministru roman al Finantelor Daniel Daianu.

Tema de debut a zilei a doua este “EUROPA IN NOUA LUMESchimbari interne si externe dependenta energetica, aliante strategice“. La aceasta tema voi prezenta o interventie.

Advertisements

30 Responses to “VISUL EUROPEAN – PROMISIUNI SI REALITATE”

 1. emigrantul Says:

  UN ADEVAR INCOMOD – Fiecare Referendum cu Legea Lui

  Referendumurile din Romania se organizeaza dupa regulamente stabilite imediat in perioada premergatoare votului in functie de interesele unor anumite grupari politice care in momentul respectiv reusesc cumva sa se impuna in fata altora.

  Sondajele de opinie, publice sau secrete, fac ca rezultatele unei consultari populare sa poate fi dinainte prevazute. Astfel, prin metode obscure, grupurile politice de care am amintit, schimba ceva in regulamentul de desfasurare al scrutinului asa incit rezultatele votului sa le fie favorabile.

  Exemple:

  1. La referendumul din 18-19 Octombrie 2003 privind Legea de revizuire a Constituţiei României a fost permisa votarea pe parcursul a doua zile deoarece sondajele indicau imposibilitatea intrunirii unei prezente de 50%+1 doar intr-o singura zi.

  2. La referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu desfasurat pe 19 Mai 2007 este permisa validarea sa desi s-au prezentat sub 50%+1 din alegatori.

  3. La referendumul pentru Vot Uninominal din 25 Noiembrie 2007 nu se intruneste prezenta a 50%+1 din populatia cu drept de vot si scrutinul este invalidat.

  INTREBARE: Cind vom avea o lege stabila a referendumului? Din cele trei exemple pe care le-am dat este evident ca scrutinele de consultare populara nu s-au desfasurat dupa aceeasi regula.

 2. comentatorul Says:

  Integrarea in UE a adus romanilor mai mult rau decit bine

  Degeaba avem acum posibilitatea sa lucram in strainatate daca preturile apartamentelor romanesti au crescut la nivele exorbitante fiind mai mari ca in Canada, de exemplu. Daca parintii mei au cumparat, inainte de revolutie, un apartament nou cu banii cistigati in 6-7 ani, eu sunt obligat sa muncesc peste 30 ani pentru a achizitiona o locuinta identica cu a lor, construita in acelasi an, ajunsa insa veche in prezent.

 3. bucur Says:

  Felictari PSD-ului pentru procentele obtinute in recentele alegeri.Am vazut reactia dvs. si stiu ca sunteti nemultumit de rezultat si doriti un congres extraordinar. Personal cred ca ar trebui luat in calcul si absenteismul masiv de la acest scrutin pentru alegeri europarlamentare.Numai 24% prezenta la vot ?!?..sa spunem ca mobilizarea populatiei a lasat de dorit. Am avut parte si de o reglare,, pe cale naturala ” daca ma pot exprima asa ,a anomaliei impuse de presedinte vizavi de votul uninominal. Asta chiar este imbucurator. In sfarsit era ,,tatucilor” pare sa apuna. Iar lucrul care pe mine personal ma bucura de-mi vine sa chiui D-le Iliescu este ca Becali,Vadim si Voiculescu si-au luat prima palma morala.Sper din toata inima ca PSD sa nu mai faca nici o alianta si sa aiba puterea de a merge singur si in urmatoarele alegeri ,cu toate ca sunt constient ca cu PSD singur va mai greu.Dar stiti cum se spune ,,mai greu este mai frumos”. O referire scurta am sa fac si la interventia dvs pentru reunirea de urgenta si exceptionala a Congresului National PSD pentru a se lua masuri rapide si eficiente pentru redresarea PSD .VA SUSTIN 100%!!! Era si timpul D-le Iliescu, daca ceva e clar in PSD -cu Geona&Company nu se ajunge la putere.

  P.S.

  Am vazut interviul scurt dat de Adrian la urne unde a fost luat pe sus de jurnalisti.Sclipitor de genial ca-ntodeauna.

 4. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Ce părerea aveţi, cum s-ar putea transforma Europa zilei de azi, un continent măcinat de foarte multe conflicte minore, într-un spaţiu dominat de o singură societate? Cum vedeţi această trecere de la etnic la comunitar, prin ce mecanisme? Este evident că o astfel de trecere trebuieşte făcută la nivelul mentalităţii, al gândirii de reacţie, şi asta nu se poate face prin legi şi reglementări. Cum este absolut o certitudine că globalizarea europeană va cunoaşte şi “personaje contra”, ce se va întâmpla cu ele? Până la urmă şi cei contra sunt cetăţeni…

 5. Gabriela Savitsky Says:

  Basescu si MaRUl lui otravit
  November 27, 2007 by Gabriela Savitsky

  Domnul Mihai Razvan Ungureanu este optiunea presedintelui Traian Basescu pentru sefia SIE. Criteriile valorice pe baza carora s-a facut aceasta propunere nu le cunoastem. Entuziasmul moderat al liberalilor, acceptarea tacita a PD-ului, aprobarea PSD-ului indica o vaga unanimitate. Dupa buimaceala pe care au produs-o scorurile electorale (PD-ul este socat ca a obtinut sub estimarile din sondajele institutelor fidele, PNL-ul este nemultumit ca, desi e la carma Guvernului, a obtinut doar atat, PSD-ul, ajutat si de “firma de soft” incredintata de dragostea Presedintelui, pentru ca Mircea Geoana sa ramana “conservat” in functie – (dimensiunea reala a votului pentru PSD este 21 %) Basescu poate sa numeasca la conducerea acestui sistem deosebit de important pentru anticorpii Romaniei, pe oricine. Se stie ca MRU nu este fidel PNL-ului, ci e, mai degraba, un ambitios care-si curbeaza spinarea in acord cu “cine e mai puternic si poate sa ma faca mai mare”. Nu e un secret ca, desi numit de primul ministru, a inclinat mapa cu informatii din sistem in asa fel incat Presedintele sa poata citi primul. Daca PNL-ul se simte gadilat la orgoliu, se inseala sustinand acesta candidatura. PSD-ul are alte “chestiuni arzatoare” la ordinea zilei, asa ca va ridica mana fara sa fie atent ce voteaza, fiind prins in polemici interne despre oportunitatea unei analize serioase sau acceptarea blazata a lui “merge si-asa”. PD-ul si PLD-ul, cei doi foetusi ai presedintelui, unul care da semne de autonomie si celalalt tinandu-se cu amandoua manutele robotului defect de cordonul ombilical, vor vota cu toate membrele din dotare. Ceilalati, aproape ca nu conteaza. Ce va castiga Traian Basescu daca va obtine aceasta victorie, aparent inofensiva? Va adormi vigilenta PNL, care scarpinat pe burta, se va culca pe-o ureche. Va intari institutional puterea PLD-ului. Noul artefact politic al presedintelui, care a smuls procente de la PD pentru a intra in legalitate ca grup parlamentar, este, voalat, beneficiarul de drept al acestei numiri. Nicidecum PNL-ul care-si revendica “paternitatea” acestui baiat spalatel si locvace, de altfel.

 6. casutac Says:

  Sincer astept cu nerabdare comentariile referitoare la alegeri. Referendumul lui Basescu nu merita atentie.

  Apropo de “Visul European” stau si ma gandesc la faptul ca Imperiul Roman a cazut in primul rand problemelor interne, autosuficientei si coruptiei clasei politice, dar si faptului ca “cetateanul roman” nu mai lupta personal pentru apararea propriilor valori, ci prin interpusi. Apoi datorita valurilor de “barbari” atrasi de sclipirea Romei, a traiului imbelsugat, “barbari” pe care Roma a preferat sa ii plateasca sau sa ii asimileze.
  La alta scara UE este un nou Imperiu Roman, “barbarii” sunt cetatenii non-euro, autosuficienta conducatorilor europeni este mai mult decit evidenta, coruptia slava Domnului nu s-a inventat in Romania si nu Basescu o sa ii puna capat, iar traiul bun din Uniune atrage emigrantii (“barbarii”) pe care Europa incearca sa ii asimileze.
  Si nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca Traian (imparatul) prin cucerirea Daciei a realizat maximul pentru Imperiul Roman. Dupa el a urmat decaderea Romei.
  Acum am intrat noi in UE. Deja decaderea UE a inceput. Tot de la Roma.
  Emigrantii sunt la portile Romaniei.
  Istoria se repeta.
  Sunt pesimist? Poate!

 7. mariusmanea Says:

  As dori sa punctez doua evenimente:
  1) Numirea domnului Ungureanu sau posibilitatea numirii acestuia la carma SIE
  2) Rezultatele referendumului din 25 noiembrie.
  Numirea domnului Ungureanu este ca un mar otravit atat pentru PNL cat si pentru sistemul de securitate. De ce? Simplu, deoarece daca domnul Ungureanu nu reuseste la comanda SIE atunci se va spune ca PNL-ul nu are oameni capabili. Daca generalii din SIE vor pune bete in roate acestuia se va spune ca sistemul nu doreste un control extern. Atunci domnul presedinte va constata daca eforturile in diminuarea coruptiei la nivelul serviciilor secrete a avut sau nu succes. Al doilea gand care ma obsedeaza: niciodata in istorie societatea civila nu a avut control asupra societatii militare. Doar cineva care a facut armata si care a petrecut mult timp in interiorul acesteia poate intelege mecanismele care o controleaza. Controlul se bazeaza pe existenta verbului a executa chiar si dupa ce iesi din structura militara.
  Intr-adevar de cativa ani se observa o evolutie interesanta in circuitul militar si informational al tarii. S-a reusit in interiorul acestor structuri o izolare treptata a oamenilor care erau considerati suspiciosi pentru imagine. Imi inchipui ca a avut loc o negociere in care s-a stabilit sa fie lasati sa-si desfasoare afacerile lor personale dar sa fie retrasi din activitatea pur informationala.

  Despre referendum nimic de spus totul s-a desfasurat conform asteptarilor. Este clar ca pentru cei care au plecat este o optiune absenteismul. Eu prefer sa-i spun greva electorala.
  Intr-adevar romanii din strainatate au ajuns sa fie asimilati sau sa asimileze cultura tarii in care muncesc. Chiar se identifica cu acel popor si interesul lor pentru o eventuala participare la viata politica interna devine neinteresanta.
  In conditiile crizei din Italia, s-a observat ca politicianul roman nu este capabil sa transmita o imagine solida prin actiunile intreprinse, se actioneaza cu intarziere, controlul la frontiere este inexistent, legile nu sunt ferme, se schimba constant si puterile politice care s-au succedat nu au stiut sa aduca coerenta actului legislativ, o continuitate necesara in toate domeniile de activitate.
  Iar contributia economica a celor din strainatate s-ar putea reduce in anii urmatori si noi nu avem ( inca ) o strategie planificata pentru acest lucru. Vedem in aceste zile o degradare a cursului leu euro, iar fara interventia bancii centrale leul o lua la vale, in mod constant.

 8. beranger Says:

  @casutac: Ma tem ca “noul Imperiu Roman” amenintat cu destramarea nu este Uniunea Europeana, ci intreg Occidentul, cu civilizatia si suficientele sale, cu cultura si decadenta sa, cu confortul si lenea tot mai mare, cu dezinteresul sau plictisit si curiozitatea lipsa, cu inconstienta sa lacoma si lipsa de viziune de care nu este nimeni altul vinovat. “Barbarii” asiatici sunt numai in parte de vina, ei sunt in parte vina “Imperiului”, in parte creatia aceleiasi lacomii care ne motiveaza pe toti, si in parte consecinta lipsei unui dialog si a unui mecanism instituitional mondial adaptat momentului. Anchiloza “noului Imperiu Roman” il face sa semene cu dinozaurii aceia care aflau ca urmau sa moara cam la jumatate de ora dupa ce erau raniti fatal, pentru ca sistemul nervos nu se ostenea sa duca impulsurile catre creier… si nici creierul nu se prea obosea, in genere. Coruptia invocata este numai o parte relativ modesta a ecuatiei.

 9. Ovidiu Says:

  In atentia lui Bibliotecaru !

  Adresa IP, ca si numarul de inmatriculare al unei masini sau numarul de telefon reprezinta date cu caracter personal, fiind date pe baza carora o persoana poate fi identificata.

  L E G E

  privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia
  vietii private in sectorul comunicatiilor electronice

  Numarul 506/2004

  Articolul 4 – Confidentialitatea comunicarilor
  (1) Confidentialitatea comunicarilor transmise prin intermediul
  retelelor publice de comunicatii electronice si a serviciilor de
  comunicatii electronice destinate publicului, precum si confidentialitatea
  datelor de trafic aferente sunt garantate.

  (2) Ascultarea, inregistrarea, stocarea si orice alta forma de
  interceptare ori supraveghere a comunicarilor si a datelor de trafic
  aferente este interzisa
  , cu exceptia cazurilor urmatoare:
  a) se realizeaza de utilizatorii care participa la comunicarea
  respectiva;

  b) utilizatorii care participa la comunicarea respectiva si-au dat,
  in prealabil, consimtamantul scris
  cu privire la efectuarea acestor
  operatiuni.

  Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor articolului 75 si ale articolului 76 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

  17 noiembrie 2004
  Nr. 506

 10. gabi4 Says:

  draga mea Gabriela Savitsky, pe domnul Mihai Razvan Ungureanu nici macar nu il cunosti personal si deci nu poti vorbi de o persoana ca fiind in vreun fel. Te rog sa iti masori cuvintele si sa nu judeci o persoana dupa aparente. Eu am un mare respect pentru acest baiat care este din acelasi oras ca si mine si daca tu spui ca este adevarat ce ai scris mai sus, te rog sa aduci si probe. Nu acuza inainte sa stii despre ce e vorba.. anca, iasi

 11. Bibliotecaru Says:

  @ Ovidiu
  Te-am citit de pe primul blog. Mulţumesc de informare dar nu e nevoie să alergi după mine peste tot.
  Nu era nevoie să-mi pui la dispoziţie legea. Uite, dacă ţi neapărat, îţi ofer eu o informaţie interesantă:
  LEGE nr.272 din 29 iunie 2006
  pentru completarea art. 7 din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

 12. Gabriela Savitsky Says:

  Gabi4,

  ma bucur ca exista solidaritate, macar cetateneasca, in Romania. Daca ai citi mai atent, si nu cu afectul, ci cu logica, ai vedea ca nu am nimic cu bietul baiat, el este folosit in aceasta ecuatie de Traian Basescu.
  Cu masuratul cuvintelor, e destul de dificil, pe un display au o marime, pe altul, alta. Nu am decat o rigla aici, la birou, nu am un alt instrument de masurare. Si eu cunosc multi oameni de calitate din orasul meu, e drept, nu toti au fost secretari ai UASCR (uniunea asociatiilor studentilor comunisti din Romania) si nici unul nu este propus sa fie directorul unei asa institutii. De ce esti tu asa de sigura ca acel sistem il doreste? Iti multumesc pentru atentionare.

 13. Gabriela Savitsky Says:

  am corectat, imi cer scuze moderatorului :)

 14. centrefold Says:

  @ casutac : Nu esti pesimist, ci doar inspirat sa descoperi analogii dintre trecut si prezent. Sa nu uitam ca istoria se repeta obsesiv, mai exact greselile predecesorilor sunt neglijate si apoi repetate la nesfarsit.

  @gabi… ok, e din acelasi oras cu tine, dar TU IL CUNOSTI ?????

 15. Mihnea S Says:

  Domnule Iliescu,
  Zilele acestea mai toate televiziunile sunt impanzite cu stiri care relateaza noul “razboi Iliescu-Geoana”, cae are ca punct de pornire ideea convocarii unui Congres Extraordinar. Reactiile de la varful partidului m-au surprins… raspunsurile care au venit din partea conducerii mi se par cel putin lipsite de respect. Dar, trecand la practica, Presedintele de Onoare al unei formatiuni politice nu are “puterea” de a convoca un astfel de Congres, mai ales cand este indreptatit prin natura faptelor sa o faca?
  Si, in plus, daca apelam putin la memorie, in momentul alegerii noii conduceri a partidului (la ultimul congres), se invoca in gura mare ca daca PSD nu castiga urmatoarele alegeri (adica acestea care tocmai au trecut), conducerea isi va depune mandatul.
  Nu numai ca nu s-a intamplat asta, dar ideea convocarii unui Congres (care sa stabileasca responsabilii pentru scorul din alegeri) este luata in deradere (cel putin asa s-a dat impresia).
  Ce se va intampla in viitor pentru ca de partea Dvs. par a fi si domnul Iliescu si domnul Vacaroiu, persoane deloc de neglijat in schema actuala a partidului? Si, mai ales, cred ca ar trebui sa se tina cont de faptul ca in cea mai mare parte cei ce s-au prezentat la alegeri si au pus stampila pe PSD reprezinta electoratul Dvs…

 16. Mihnea S Says:

  corectez: …de partea Dvs. par a fi si domnul Nastase si domnul Vacaroiu,…

 17. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  V-am adresat şi eu o întrebare pe November 27, 2007 at 7:59 am.
  Sper să nu uitaţi de persoana mea.

 18. casutac Says:

  @beranger: Multumesc. Bag de seama ca nu sunt singurul pesimist.

 19. luciancomunistu Says:

  @ pentru cel ce moderează comentariile
  Dacă ceea ce comentez eu aici nu este dorit şi se cam cenzurează, aş vrea să mi se comunice direct, să mi se spună de ce această cenzură şi nu am să mai comentez aici. Toată lumea care mă cunoaşte ştie că vorbesc ponderat şi fără injurii. Dacă însă cenzura se face arbitrar după principiul românesc “aşa vor muşchii mei”, am să înţeleg acest lucru ca un atac personal şi nu am să mai vorbesc atât de frumos despre blogul lui Ion Iliescu peste tot unde scriu. Sunt un om temperat şi ponderat atunci când scriu, dar am o problemă cu cenzura nejustificată.

 20. carmen54 Says:

  Este laudabil faptul ca ne informati asupra evenimentelor la care participati;As vrea sa ne spuneti pe scurt,in ce fel ati promovat la aceasta reuniune stabilitatea din Romania si mai ales cum trebuie abordata ridicarea accelerata a nivelului de viata.In ce masura se vrea cu adevarat ca si noua romanilor se ne mearga bine.Mai face cineva astazi vreun studiu ca sa nu iasa cu nemiluita economisti,sau jurnalisti ,numai pt.ca sunt bine platiti?Ne trezim astazi ca avem nenumarati absolventi din domenii care poate nu au deficit de intelectuali.
  Deasemenea domnule presedinte din pozitia dumneavoastra ma gandesc ca puteti interveni asupra ideii de a se face ceva pentru regularizarea apelor;Poate daca s-ar implica mai mult cei care au puterea in mainile lor ,si ar dori cu adevarat sa faca ceva pt.tara asta,atunci ar mai fi o speranta;din pacate de trei ani nu asistam decat la lupta dintre presedinte si a primului ministru;trist este ca tocmai dl.Tariceanu a facut fac. de Hidrotehnica si tocmai persoana cea mai in masura, nu face nimic in sensul amintit mai sus.
  Cu speranta ca mai devreme sau mai tarziu voi primi un raspuns,va doresc spor in tot ce faceti ,
  Cu stima

 21. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  pentru ca nu sunt o persoana importanta si cunoscuta, va rog, cu modestie, sa fiti de acord sa afisez posturile pe care le scriu, si aici, desi am auzit, de la bloggeri, ca e o practica putin cam obraznica si “parazitara”. Va multumesc,
  iata postul:

  “Pesedeul” lui Geoana si PSD-ul lui Iliescu
  Nove11beWed, 28 Nov 2007 10:33:51 +0000, 27,2007 by Gabriela Savitsky

  Asa cum Adrian Nastase identificase, la sfarsitul mandatului de premier, doua Romanii, suprapuse ca foitele de mica, fara sa interrelationeze, descoperim si noi, iata, doua partide intr-unul singur. Strigatele disperate ale lui Mircea Geoana izvorate dintr-o frica atavica de confruntare directa cu “poporul PSD”, nu fac decat sa ne argumenteze asertiunea. Exista un Pesede al domnilor civilizati, afisati pe display-ul cotidianului, domni care au invatat – fie in Parlament, fie in apropierea valorilor reale ale politicului – sa articuleze doua fraze coerente, bine imbracati, incaltati, cu masini 4×4, cu afaceri, cu vile, cu case de vacanta, cu conturi cu multe zerouri dupa primele trei cifre, de principiu in paradisurile fiscale, cu o anumita aroganta specifica parvenitilor. Acestia tin prim-planul televiziunilor si se revendica a fi lideri. Regionali, zonali, cosmici. Ei “reprezinta” Stanga autentica, vorbesc in numele unor oameni pe care nu-i cunosc cu o nonsalanta care nu poate izvori decat din nesimtirea pe care ti-o dau banii prea multi. Vorbesc si clameaza reprezentativitatea si legitimitatea pe care le-o dau (le-au dat-o) cei cativa lustruitori de clante si yesmanni care au grija sa le toarne in urechi doar vorbe calde si dulci, mangaietoare pentru orgoliul lor ca o gaura neagra in mijlocul micului lor caracter. Acestia sunt oamenii care il inconjoara pe Geoana. Acestia il izoleaza constant si insistent de organizatii, pe care el le vede prin interfata presedintilor de organizatii. Presedinti de organizatii care, in marea lor majoritate, l-au tradat pe Ion Iliescu la congres, pentru ca asa au crezut atunci ca e bine. Mircea Geoana nu are experienta politica si nu s-a confruntat cu viclenia si ubicuitatea oamenilor, in cariera lui de pana acum. Nici nu vrea sa se confrunte, ii place aceasta confortabila arie pe care i-o canta protagonistii vremelnici, conjuncturali si lipsiti de acoperirea pe care ti-o da onestitatea, arie ametitoare precum cantecul lui Circe. In deplasarile lui prin tara, a venit inconjurat de aceasta pletora gata sa-i “filtreze” si sa-i traduca mesajul membrilor, prin codul propriu. Ce nu stie Mircea Geoana este ca participantii la descinderile lui, cei din sala, au venit somati cu convocatorul. Nimeni nu a venit de drag si cu entuziasm, unii, poate, cum e cazul meu, au venit din curiozitate. Exista doua mesaje paralele. Unul care circula la “nivel superior”, in suprastructura partidului cu transmitere la sef, si un alt mesaj, mai sincer si mai apropiat de realitate, care circula intre membri de partid, care nu ajunge niciodata la dumnealui pentru ca este blocat la nivelul 3 al organizatiilor. Este usor de presupus ca e imposibil sa identifici situatia reala a partidului, ingrijorarea, nesiguranta, sila chiar, dar ea s-a concretizat, iata, in scorurile obtinute la europarlamentare. A nu recunoaste ca exista o problema nu rezolva problema.

  Ideea fixa a lui Mircea Geoana ca “unii”, cateva voci razlete din partid, vor sa-l dea jos din functie este total gresita, daca nu chiar paranoica. Sa presupunem ca “acele cateva voci” ar reusi sa-l suspende pe Mircea Geoana din fruntea partidului. Care este rezultatul? Va veni altcineva presedinte, care se va izbi de aceeasi camarila. Se schimba perceptia in baza partidului? Categoric nu.

  Analiza rezultatelor, pe organizatii, pe judete, pe municipii, in functie de factorii specifici pe care fiecare ii cunoaste foarte bine, va da o proiectie reala a situatiei partidului la acest moment. Si va “degaja” – cu o vorba draga politicienilor actuali -, un drum, o concluzie, solutii, strategii. Daca va sta in continuare baricadat dupa grupul lui de “baieti placuti la vorba si la port”, nu va afla niciodata de ce in unele judete PSD a obtinut 12, 56 la suta, 16, 78 la suta s.a.m.d.

  PSD-ul lui Ion Iliescu este format din cei care nu se vad la televizor, din oameni cu vocatie de stanga care n-au furat, n-au jecmanit, n-au umblat cu delatiunea la purtator, care au stat in partid in tot acest timp uitandu-se cu mila la “fitzangaii” care se erijeaza in purtatori de mesaj fara sa stie nimic despre ideologia care vine din credinta interioara si nu din fraze ciugulite din carti. “Poporul PSD”, baza, cei care nu au contat intotdeauna, decat la vot, format din profesionisti, fiecare in domeniul lui de activitate, din oameni simpli cu bun simt, din invatatori, din profesori de mare valoare, din ingineri, din muncitori, din cei care nu pot trai din salariul minim garantat, toti acesti oameni, fiecare in parte, are dreptul la opinie si la o explicatie, are dreptul la un crez. Daca Mircea Geoana crede ca un ideal pentru oamenii simpli, tinta morala a acestora poate fi identificata cu obtinerea catorva fotolii de ministru, se inseala amarnic. Oamenii au nevoie sa creada in ceva, altfel, apartenenta lor la un partid e doar formala. De aceea Ion Iliescu intruneste aprecierea atator oameni, pantru ca el nu vorbeste niciodata de obiective frivole, de obtinerea unor posturi de ministru, ci vorbeste despre scopuri care satisfac nevoia omului de a crede in Bine.

  Daca Mircea Geoana nu va intelege acesta dihotomie, intre ce spun oamenii ca cred si ceea ce cred de fapt, intre puterea pe care ti-o da functia pe care o ai si puterea care vine din credinta ta interioara si iti aduce recunoasterea de facto, nu va putea sa-si depaseasca statutul.

  Partidul social democrat isi va gasi, intr-un fel sau altul, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, calea reala. Deocamdata se balbaie in aceasta aporie a ideologiei.

 22. Maria Barbu Says:

  @Ion Iliescu

  este oare identitatea europeana suma identitatilor natonale sau este altceva? Dupa parerea mea, identitatea nationala va inlocui in viitorul apropiat sau va acoperi in buna parte insusi conceptul de securitate nationala, iar identitatea europeana o vor primi cel mai bine cei cu o identitate nationala mai puternica, adica intr-un mod mult mai demn decat cei slabi. De aceea mi se pare atat de periculos faptul ca noi mai avem inca probleme identitare, (vezi dilema rromi/romani) , iar conflictele din Italia ne dezvaluie aceasta slabiciune care este la pragul suicidului identitar.
  Identitatea europeana este pana la urma doar o abstractiune, in timp ce identitatea nationala este o realitate!

 23. comentatorul Says:

  Pentru Administrator,

  Forumul este Monopolizat de o mina de oameni!

  Faceti ceva si limitati numarul de posturi ale unei persoane la maxim doua interventii pe subiect!

  M-am saturat sa dau mereu de comentariile kilometrice ale unor useri ca Gabriela Savitsky. Nu este singura, mai exista si altii care mereu se amesteca in vorba si pun tara la cale fara sa vina cu nici un fel de idei concrete? Degeaba ai talent la scris daca frazele tale sunt lipsite de continut sau gindirea iti este asa de intortocheata incit cu greu poate cineva sa-ti extraga ideile principale din creatiile literare.

  NU AR FI RAU SA ORGANIZATI CUMVA O SECTIUNE A BLOGULUI NUMITA “CAFENEA” SAU “TACLALE” UNDE TOTI PROFESIONISTII, IN ALE SCRIERILOR KILOMETRICE, SA POATA DISCUTA NESTINGHERITI!

 24. radupress Says:

  Vis si realitate, nazuinta si putinta, nici Dumnezeu nu a creat lumea intr-o singura zi. In decurs de 50 de ani Europa a avansat in termeni reali, cu pasi marunti dar siguri intrecand asteptarile cele mai pesimiste. La ora actuala se poate vorbi deja de o unitate socio-culturala, economica si nu va trece foarte mult pana la o identitate politico-militara.
  Putem fi mandri ca suntem cetateni europeni.

 25. beranger Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  Este oarecum off-topic, dar daca tot ati intrat in lumea virtuala, m-am uitat pe blogul Oanei Dobre (din lista Dvs.), si am vazut cum un test naiv de “culoare politica” i-a dat niste rezultate din care biata fata a inteles ca ar fi de dreapta dpdv economic, desi cifrele mentionate inseamna “stanga dpdv economic, libertarian dpdv social”: http://oana-dobre.blogspot.com/2007/11/hai-bre-dalia.html (oricum, graficul este generic, nu cel cu “punctul” persoanei pe ea).

  Este inutil si copilaros sa calibram un test pe Dvs., dar daca aveti doua minute puteti incerca si Dvs. testul, in joaca:
  http://www.politicalcompass.org/

  Evident ca interpretarile schematice traditionale (Nolan, Poumelle, vezi http://beranger.org/index.php?article=515&page=3k) pot fi considerate ca depasite, dar ar fi interesant de vazut ce rezultat ati putea obtine. De pilda, eu am obtinut mai demult aproximativ cifrele Oanei Dobre, dar inversate intre ele (mai stangist dpdv economic decat social, desi poate ca azi as raspunde altfel), dar asta duce undeva spre profilul lui Nelson Mandela! (http://beranger.org/index.php?article=1339&page=3k)

  Mai exista un test inca si mai simplu, “World’s Smallest Political Quiz”, http://www.theadvocates.org/quiz.html
  Daca acum doi ani am putut iesi de centru (http://beranger.org/index.php?article=360&page=3k), chiar si dupa acest test eu va vad pe Dvs. mult mai la stanga, care in conceptia lor se gaseste sub “etatist” (atentie, limbajul utilizat este american: “left = liberal”, “statist = big government”) — intrebarea este: cat de la etatist?

  Asteptam si comentarii la alegeri. Poate si un comentariu “incorect politic” despre Partidul Popular European, culmea neo-populismului fara de busola, si etalonul oportunismului fara de rusine.

 26. surubelnita Says:

  Domnule Presedinte, urmaresc cu sufletul de multa vreme luarile dumneavoastra de pozitie din presa romaneasca inca de pe vremea mineriadelor si remarc ca pentru noi, generatia care n-a prins comunismul, nu scrieti mai de loc. Dvs. nu aveti copii, dar ii intelegi pe tinerii de azi? Sinteti deziluzionat de copii dvs. politici Vladimir Tismaneanu si Mircea Geoana si de nereusitele profesorului Oprescu?

  Generatia tinara de azi va avea de muncit intr-o societate capitalista fara mila si intelegere, mai mult va plati pensiile a 6.5 milioane de pensionari din comunism. Ce sfaturi aveti pentru cei tineri de 20 de ani, in contextul european, merita sa mai raminem in tara?

  Va multumesc, sper ca acum este momentul

 27. codubatura Says:

  Ia spuneti dl.Iliescu, daca Mircea Geoana nu este omul potrivit la locul potrivit,de ce nu ati pregatit un alt membru marcant al partidului sa preia conducerea PSD,ati crezut ca veti ramane vesnic seful partidului?Nu v-ati gandit o clipa ca o sa vina sfarsitul si ca va trebui ca partidul sa fie condus de un om ,pe masura capacitatii si experientei dvs.? Va rog frumos sa raspundeti la urmatoarea intrebare:cine credeti ca ar putea conduce PSD cum ati vrea dvs. dar care sa fie si sarac si cinstit?Aveti curajul si propuneti deschis un nume -demn de urmas al dvs.-la conducerea partidului daca “prostanacul” nu-i bun, sa stim si noi daca mai ramanem in partid.

 28. Viski Says:

  eu am revenit akm din occident. si de fiecare data knd ma duc acolo, ma intreb km poate cineva sa se intoarca la “eterna si fascinanta romanie” dupa ce vede ce e acolo… adevarul (pe care inca il sustin sus si tare) e ca europa e singura noastra salvare. tari ca irlanda, spania, portugalia si grecia au ajuns unde au ajuns datorita comunitatii europene. vom ajunge si noi la gradul de civilizatie si dezvoltare al acestora… trebuie doar sa avem rabdare, timpul e tot ce conteaza. timpul care filtreaza totul. noi am facut in 18 ani salturi incredibile, inimaginabile. probabil dvs stiti mai bine, dle iliescu! anglia a avut nevoie de 300 de ani sa ajunga unde e acum. noi mai avem vreo 281… asa k “aveti putintica rabdare”

 29. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  asteptam analiza dumneavoastra referitoare la situatia procentelor obtinute de PSD. La “invitatia” lui Adrian Nastase de a comenta “scorurile” electorale, am postat la mine pe blog o analiza. Nu va mai “parazitez” blogul sa nu-l mai enervez pe comentator, care se plange ca numai eu scriu peste tot. Ce sa fac daca imi pasa? Ideea ar fi sa nu citeasca unde vede numele meu. Cum spuneti?

 30. Ionut B. Says:

  “Comentariile mele asupra rezultatelor alegerilor din 25 noiembrie 2007 vor intarzia.”

  Pentru cei care vor sa faca analize pertinente, BEC a facut o surpriza placuta – a facut publice rezultatele pe sectii ale votului. Gasiti aici linkul cu pricina: http://ratingpolitic.wordpress.com/2007/11/30/link-util-rezultate-alegeri-europene-pe-sectii-de-votare/

  Calculati, calculati, calculati! :D

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: