Dezvoltarea durabila a agriculturii in Romania

Ma aflu in capitala Baniei – Craiova. Particip la ceremonia de marcare a 60 de ani de invatamant agronomic in Oltenia, ceremonie organizata de Institutul Agronomic din Craiova. Sunt coplesit de profesionalismul evenimentului : „ Agricultura durabila, agricultura viitorului”, preocupa nu numai cei peste 200 de participanti la seminar, implicati in gasirea de solutii pragmatice pentru soarta agriculturii romanesti .Voi detalia problematica in postarile ulterioare.
La ora 12,00 muzeul “Jean Mihail” va fi gazda prezentarii filmului documentar si a cartii lui Al Gore „An inconvenient truth” ( Un adevar incomod ). Problemele sunt într-adevãr foarte interesante , actuale si de stricta abordare in contextul problematicii privind dezvoltarea durabilã.

poster-bun.jpgposter-bun.jpgposter-bun.jpgposter-bun.jpgposter-bun.jpgposter-bun.jpgposter-bun.jpg

Advertisements

35 Responses to “Dezvoltarea durabila a agriculturii in Romania”

 1. SF Says:

  Apropo de documentare si carti straine, cred ca veti fi interesat de aparitia in Romania a ultimei carti semnata Richard Dawkins – “Himera Credintei in Dumnezeu” (The God Delusion), aparuta la editura Curtea Veche.

  Multi politicieni cocheteaza fara jena cu BOR-ul pentru voturile unor babe superstitioase, indepartandu-se insa de intelectualii si tinerii rationali.

  Iata o lista partidele ce NU trebuie votate la alegeri, conform unui site ateist:

  1. PD – fiindcă îl are în frunte pe Popeye, cel ce pupă poala popii şi nu se jenează să spună că BOR e biserica naţională a Statului Român.
  2. PNL – fiindcă în situaţii de criză ia decizii pripite, gen creşterea salariilor preoţimii (Noul Teoctist are 70 de milioane vechi / luna, de exemplu, din banii nostri!) sau recunoaşterea oficială a pseudoştiinţelor denumite “medicină alternativă”.
  3. PSD – fiindcă trompeta Geoană se prostituează cu afirmaţii gen “dosarele ierarhilor nu trebuie deschise” pentru voturi din partea babelor murdare pe picioare şi reduse la intelect.
  4. PNG – fiindcă îl are în frunte pe Mântuitoru’ ignoranţei neamului, voievodul Gigi Becali.

 2. ion18 Says:

  Problemele agriculturii au devenit grave dupa interventiile brutale ale asa zisilor politicieni care v-au catalogat comunist atunci cand dupa 90 ati pledat pentru mentinerea formelor de organizare agricola, evident cu pastrarea dreptului de proprietate al fiecaruia. Nu am uitat aceste lucruri si multe altele care ne-au saracit si pentru care nu raspunde nimeni. Unde era agricultura daca se modernizau fermele, gospodariile?

 3. Gabriela Savitsky Says:

  Dezvoltarea civilizatiei duce, din pacate, la extinctia unor specii si in final cred, a omului.

 4. Bibliotecaru Says:

  “Dezvoltarea durabila a agriculturii in Romania” este o prioritate de 18 ani de zile. Între timp ne confruntăm cu deşertificarea, cu modifcările genetice, cu poluarea, cu un procent important de teren agricol lăsat în paragină, cu pădurile jumulite de copaci… Cât o să mai dezvoltăm această agricultură? Deja pun în ceaun nişte cartofi de import care se fac beton când sunt prăjiţi, poate că sunt buni de făcut borduri. O să ajungem să importăm şi râme din ţările din jur.
  Ruşinea mea cea mai mare, ca român, este că am beneficiat de atâta conducere politică venită din rândul hidrotehnicii şi nu mai avem irigaţii decât pe balcon, atunci când ne udăm florile.

 5. mihneageorgescu Says:

  “Pariul cu agricultura” din anii 90 s-a dovedit a fi o cacealma. Acum mancam alimente cu E-ul si ne imbolnavim de cancere, chiar de la varste foarte mici. Nu se face nimic pentru agricultura ecologica…

 6. dadatroll Says:

  Da, formele mai vechi de proprietate erau mai bune pentru agricultura. De ce sa renuntat la ele?

 7. Razvan Zlavog Says:

  Pe principiul citatului ales de dumneavoastra pentru blog, societatii noastre ii lipseste, intre altele, prima etapa a formarii ei: educatia. Poate ca nu e de mirare daca putini cunosc cine a fost Tudorel Postolache. Mai grav insa este ca pe prea putin ii intereseaza. Teatrul, pe care din intamplare il slujesc, sufera de pe urma acestui fenomen. Dezinteresul. valoare insa exista, si ea trebuie promovata cum se cuvine.
  Cate ceva despre teatru si nu numai, daca aveti curiozitatea, pe

  http://www.razvanzlavog.wordpress.com

 8. partizan52 Says:

  Domnule PRESEDINTE,
  In eventualitatea ca PSD va ajunge iarasi la guvernare ( lucru ce eu il doresc sincer ) va rog sa-i evaluati corect si exigent pe cei ce vor conduce agricultura tarii. Daca veti pune tot un PREOT pacatos sa conduca agricultura , atunci e clar. Stim incotro ne indreptam. Vai de noi. Popa Sarbu se da prin Timis si pe aiurea , mare specialist agricol , vai de capu lui ! Ce a reusit sa faca acest om ? Inafara de a o pune pe fica-sa in functii de care nu visase ea nici in cele mai frumoase vise ce a mai realizat acest tradator. Cum il lingea el pe A. Nastase ! Acum…………… ! Ce caracter de 2 lei ! Cu astfel de lideri ca Sarbu si grupul TOXIC de la Cluj , PSD se duce………… !

 9. tpunct Says:

  Ati avut timp pentru o intrevedere cu presedintele organizatiei judetene, domnul Ion Calin? Avand in vedere comisia parlamentara in care activeaza, ar fi avut motive suficiente sa fie prezent.

  Oameni echilibrati si seriosi, asemeni domnului Calin sunt necesari relansarii partidului, domnule Presedinte!

 10. ihtys Says:

  De ce nu raspundeti niciodata la intrebarile incomode ?

 11. Ovidiu Says:

  Salut, sper ca pot intra

 12. curent01 Says:

  Dn. Iliescu. Apreciem temele serioase pe care le propuneti spre dezbatere societatii romanesti. Dincolo de organizarea unor intruniri pe o asemena tematica at trebui sa urmariti ca aceste proiecte sa se si concretizeze cumva. Sunt bani de la UE care pot fi investiti in proiecte concrete. Incercati sa puneti laolalta aceste resurse necesare, umane, materiale si acest proiect sa fie dus pana la capat. Incercati sa capacitati media la un astfel de proiect. Asa cum cu eficienta ati reusit pana acum stoparea proiectului de distrugere a parcului Bordei, asociativa si altui proiect concret. Gratie prestigiului de care va bucurati el poate fi dus pana la capat.
  O alta tema: gasesc buna ideea dumneavoastra de a raspunde la raspunsuri grupat la un link pe pagina principala. Poate ar fi bine ca si pe acea pagina raspunsurile sa fie in grupate. Ultima grupa de raspunsuri sa apara in partea de sus a paginii impreuna cu data la care raspundeti. Putem urmari astfel seturi de raspunsuri in ordine inversa cronologica.
  O alta propunere ar fi ca sa aveti pe site si fisere audio sau text cu cuvantarile pe care le tineti la intrunirile la care participati. Apreciez ca media nu este prea interesata de a va reda aceste discursuri. Temele serioase nu prea intereseaza societatea romaneasca!
  SI pentru ca v-am admirat atat in CFSN modul in care conduceati aceste sedinte mi-ar place sa existe casete video, DVD cu aceste sedinte inregistrate. Odata, pentru ca sunt foarte importante pentru istorie, de cealalta parte eu sunt interesat sa le cumpar. Sper ca aceste casete video sa nu se fi pierdut sau sa fie facute pierdute! Ar trebui poate facut ceva. Sunt si ele parte a revolutiei romane ca proces istoric. Trist este ca de fiecare data cand se vorbeste de 13-15 iunie nu vedem decat casete video din 14 iunie. Stim cu totii salbaticia si violenta celor care au incercat lovitura de stat din 13 iunie. Am urmarit atunci la televizor arderea autobuzelor distrugerea TV, MI, SRI…
  Unde sunt aceste casete? De ce sunt prezentate numai casete din 14 iunie?

 13. ovidiubiciusca Says:

  Mi se pare de bun gust ca o persoana atat de importanta sa isi faca timp pentru a discuta cu cetatenii.

 14. C. AIurea Says:

  Agricultura si telefonia mobila sau cum un dezavantaj poate fi transformat intr-un avantaj cu putina minte si multa bunavointa.

  In anii ’90, Romania avea o infrastructura ptr telefonie jalnica. A aparut la momentul oportun telefonia mobila care a salvat situatia. Romania a sarit peste citeva etape de tehnologizare si se poate compara acum cu o tara oarecare in acest domeniu.
  Acelasi lucru se poate face cu agricultura si salva de demnitatea la citeva milioane de romani in acelasi timp.
  Adica sa trecem direct la agricultura ecologica si la culturi folosite prt producera de energie regenerabila.

 15. partizan2007 Says:

  Domnule PREŞEDINTE ION ILIESCU,

  Sigur, PSD va reveni la guvernare cu contribuţia dumneavoastră. Îndrăznesc să vă fac următoarea propunere pentru funcţia de ministru al agriculturii: o profesoara de biologie, din Timişoara.

  Voi reveni cu completări.

  Cu mult respect.

 16. radutokyo Says:

  Dezvoltarea agriculturii in Romania?? Mie mi se pare ca se cauta cu orice pret, incetinirea si chiar stoparea agriculturii din Romania. Romania trebuie sa fie o tara importatoare, nu producatoare… asta se doreste.
  Si normele astea UE, pur si simplu ma calca pe nervi. Produsele agricole romanesti sunt cele mai bune si mai gustoase din toata Europa, nu este numai opinia mea, este opinia multor oameni romani si straini.
  Agricultura in Romania, a fost o mina de aur, dar acum treburile stau altfel.
  Poate dumneavoastra stiti mai bine cum stau treburile cu fondurile pentru agricultura si cum se dau.
  Am scris si pe blogul meu http://romaniajaponia.blogspot.com/ , putin combinand normele UE cu alegerile europarlamentare .
  Agricultura nu numai ca trebuie salvata, este o adevarata problema care necesita toata atentia guvernantilor.

 17. emigrantul Says:

  EXEMPLU DE PROIECT CARUIA II LIPSESTE SERIOZITATEA

  O stire mediafax ne informeaza ca “UN PARC EOLIAN SE VA INFIINTA IN JUDETUL CLUJ”, urmind ca pina in 2010 sa fie investite 64 mil. Euro pentru construirea sa. Totusi, cei care citesc mai atent textul sunt surprinsi sa afle ca nu s-au inceput inca masuratorile de vint. Cum poti vorbi de constructia unei centrale de 45MW daca nu cunosti energia pe care curentii de aer o pot comunica turbinelor in decurs de un an?

  Citat Mediafax:
  “Cel mai înalt parc eolian din Europa se va înfiinţa în judeţul Cluj

  CLUJ-NAPOCA / 17:12, 23.11.2007

  Cel mai înalt parc eolian din Europa, aflat la o altitudine de 1230 de metri şi întins pe 100 de hectare, ar putea fi înfiinţat în comuna Mărişel, judeţul Cluj, în urma unei investiţii estimate la 64 de milioane de euro.

  Consiliul Local Mărişel a semnat, vineri, contractul de asociere pe 49 de ani cu firma clujeană Ramina Eol, care prevede construirea, pe o fostă păşune, a 18 turnuri eoliene, şi darea lor în folosinţă la începutul anului 2010.

  Puterea totală a turnurilor eoliene va fi de 45 Mw.

  Potrivit administratorului Ramina Eol, Toader Gherman, firma se obligă prin contract să plătească Consiliului Local Mărişel o cotă de asociere de 11 la sută, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.

  În termen de zece zile de la semnarea contractului de asociere, Ramina Eol va trece la efectuarea măsurătorilor de vânt în zona vizată pentru parcul eolian, procedura urmând să dureze maximum 12 luni.

  Firma Ramina este în negocieri cu compania germană EON Energy pentru stabilirea unui parteneriat privind finalizarea acestui proiect.

  Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a declarat, la rândul său, că studiul privind măsurătorile de vânt va cuprinde o zonă mai largă, incluzând şi alte comune din apropierea Mărişelului, care se pretează la astfel de investiţii.

  Cel mai înalt parc eolian din Europa este în Franţa, la o altitudine de circa 1.000 de metri.

  Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 23.11.2007 la ora 16:57”

 18. diogenecainele Says:

  Tocmai il ascult pe Dinescu la Realitatea TV, care afirmă că deşi în timp v-a înţepat şi pe dv. şi pe Constantinescu, şi-a dat seama la evenimentul de la Craiova că i-aţi devenit ambii simpatici. Este pentru prima dată când îl văd vorbind realmente cald despre dv. Se pare că lumea, inclusiv liderii de opinie, încep să îşi dea seama de ce înseamnă firescul în viaţa publică şi care sunt datoriile şi demnitatea unui om politic autentic. Mă gândesc la asta mai ales cu cât următoarea remarcă a lui Dinescu a fost să vă pună în contrast cu Băsescu, pe care nu îl vede peste câţiva ani lansând cărţi, dar asta e probabil altă poveste. E un semn care mă face să sper că apele atât de agitate acum încep să se aleagă. Sper să se aleagă mai repede.

 19. alex1977 Says:

  Va propun sa organizati o intalnire a celor care sunt activi pe acest blog. Cred ca ar fi extrem de interesant.

 20. tpunct Says:

  @diogene: Nu ar fi prima oara cand Dinescu ar aborda cu caldura subiectul Iliescu. Oamenii au facut o revolutie impreuna, au avut (si) experiente comune in epoca pe care au dus-o impreuna la groapa istoriei si, indiferent de diferentele ulterioare, Dinescu a ramas printre cei care au avut cel putin umor, cand altii ar fi fost bucurosi se aseze in primul rand, ca sa arunce mai de aproape cu oua.

  Dincolo de unele rezerve pe care le am si fata de el, in materie de interese pe care le reprezinta (nu ma refer doar la omenestile interese personale), faptul ca dinescu ar intoarce cu claritate armele, vorbeste, asa cum spui, despre un inceput de trezire din partea celor capabili sa formeze opinie in tara asta.

  Nu imi amintesc despre Dinescu sa se fi plasat de prea multe ori in tabara pierzatoare si a fost intotdeauna unul din primii care au conturat noua atitudine.

 21. bucur Says:

  Da ,un subiect foarte greu de abordat in aceste zile. Stau si ma uit la agricultura din Statele Unite si-mi dau seama cat de norocosi suntem ca putem face si atat de putin in Romania. Imi aduc aminte de texte ca ,,granarul Europei”. Si zambesc … Ce prosti eram . Si peste asta imi vin in minte recoltele declarate care se dadeau la televizor la telejurnal. Toata natiunea statea cu sufletul la gura sa vada,, cat a mai facut Scornicestiul anul asta :)))”. Razi…e singurul lucru care ti-a mai ramas de facut. Acum ma gandesc cu cat entuziasm va uitati la filmul lui Gore ,un film exceptional de altfel,dar cand ma gandesc ca in Romania s-a mutat intre timp toata industria poluanta a Europei stau si ma intreb cum puteti sa mai faceti si ceva comisii de combatere a incalzirii globale. Si de aceasta data ne revine statutul de ,,ridicoli” se pare ca suntem asa oarecum predestinati sa facem lucruri care starneste rasul peste un anumit numar de ani. Astazi imi vine in minte o poveste extraordinara cu bunicul meu care se uita la televizor si asculta recoltele record ale,, celei mai spalate natiuni din istoria lumii” cum bine facea haz de necaz un istoric plecat in Canada de mult din Romania. Si stand bunicul si ascultand asa inainte de culcare recoltele ,,record de record” daca ma pot exprima intr-o maniera hip-hop …crainicul televiziuni anunta recolta la grau din scornicesti. Nu-mi mai aduc aminte cat n+1 sute de mii de tone la hectar.Si bunicul a spus ,,Ratz ai dr ac u …iar l-ati pus graukl pe trei nivele . Si daca tot suntem la capitolul ras cu lacrimi de cat de ,,pacala” suntem trebuie mentinat ca pana si crainicul televiziunii romane a emigrat in america si astazi domnul Seuleanu daca nu ma insel este cetatean american cu domiciliul in Washington . Sia va rog sa nu cumva sa uitai maine sa ne spuneti cat de miscat sunteti de acest film …si veti face multe cincinale de realizat . Peste tot ramane un singur lucru de spus oamenilor …agricultura performanta Romania a avut in perioada interbelica in special in guvernarea PNTCD.De mentionat asta …e FOARTE IMPORTANT !

 22. tpunct Says:

  @dadatroll: aici nu e vorba de o discutie despre formele de proprietate, dupa cum incercati dvs. sa aruncati o nada Presedintelui.

  Poate fi vorba, cel mult in cadrul unei discutii mai largi, despre formele de administrare a proprietatii agricole. Mai ales intr-o tara in care, datorita politicii in domeniu dusa timp de peste 200 de ani (reformele agrare de la Cuza incoace), suprafata medie aflata in proprietate privata este atat de mica, incat poate asigura doar practicarea agriculturii de subzistenta si nici decum pe aceea a unei agriculturi organizate pe principiile dezvoltarii si eficientei economice si ecologice.

 23. tpunct Says:

  @bucur: sunteti sigur ca PNTcd a guvernat in perioada interbelica?
  Eu traiam cu convingerea ca era vorba de Partidul National Taranesc al lui Mihalache, Vaida Voievod si Maniu. Chiar afirmatia in sine, conform careia doar in timpul guvernarilor acestui partid, Romania ar fi fost “granarul Europei”, e minimum hazardata.

  Expresia dateaza dintr-o perioada in care partidul cu pricina nu se infiintase inca (nici macar cele trei partide care au fuzionat, in 1919 si 1926 spre a-l compune, neexistand la acea vreme).

  E vorba de secolul 19, moment in care capacitatea agricola a Principatelor era un dat atat de importanta, incat tranzactiile pe Bursa de Marfuri (Bursa de Cereale si Bunuri, infiintata in 1883), cu sediul la Braila, dictau practic pretul granelor pentru intreaga Europa.

  Nu cred ca ar putea fi in intentia Presedintelui Iliescu sa conteste meritele vreunei guvernari anume. In sprijinul acestei convingeri aduc crezul politic al lui Mihalache (ministru al agriculturii pentru 2 ani), reprezentat pe de o parte de improprietarirea taranilor si pe de alta de administrarea proprietatii acestora in sistem cooperatist, pe suprafete medii, crez pe care nu-l vad deloc departe de ideile Presedintelui Iliescu.

 24. Bibliotecaru Says:

  Eu încă aştept “soluţii pragmatice pentru soarta agriculturii românesti”. Mai vin? Mâine mă duc la vot. Agricultura este strâns legată de zona EURO… deci, există soluţii sau nu? Ca să ştiu pe cine votez.

 25. ayala2007 Says:

  L-am vazut si eu pe Dinescu ,dar comentariile lui mi s-au parut la fel de partizane ca si alta data. Tipul este destul de perfid ca, pe langa o aprecere la adresa fostilor presedinti , sa strecoare o noua sageata la adresa unor reprezentanti ai bisericii…Acest domn Dinescu o fi stiind cu ce mana se face semnul crucii/… o fi intrat cel putin o data in biserica fara sa se gandeasca cum sa-i mai sporeasaca averea? O fi citit cel putin o singura data in viata lui o rugaciune inainte de culcare?…dati-mi voie sa ma indoiesc si sa cred ca toata stradania lui in a da la iveala pacatele pacatosilor de preoti are o explicatie nevazuta…Domnia sa cat este de mare “dizident” n-a traversat niciodata cosmarul prin care au trecut fiii de preoti in epoca de trista amintire…nu s-a trezit niciodata in toiul noptii cu securitatea la poarta sa-i ridice tatal numai pentru simpla vina de a sluji la altar/… Daca pe atunci ar fi fost elev premiant (lucru de care ma indoiesc), ar fi simtit revolta pe care au simtit-o alti copii de a nu fi evidentiati , numai pentru ca tatal era preot si pe de-asupra si chiabur.Si ar mai fi simtit o data lovitura de gratie, cand la admiterea la facultate ar fi aflat ca pentru domnia sa nu mai sunt locuri , chiar daca fusese un elev premiant in liceu si era cu mult de-asupra celorlalti colegi cu “dosare bune”, cum probabil, banuiesc ca a avut si Dnul Dinescu…Este cel mai putin indreptatit sa judece faptele unor oameni ..sa taca mai bine si sa se ocupe de treburile sale mai mult decat pamantesti…

 26. instalatorul Says:

  Ceremoniile din agricultura romaneasca ar trebui sa fie comemorari. “Cel putin 17 ani de balamuc in agricultura”, “Cum sa muncim cu spor in fermele italienilor”, “60 de ani de invatamint agricol degeaba”, iata citeva titluri mai realiste pentru manifestari ale unei agriculturi care a fost adusa in situatia de a nu mai putea asigura nici macar un procent mai important din hrana cetatenilor romani. Ce se mai produce se produce aiurea, pompieristic, maninci o rosie si te umpli de azotati si fosfati pusi fara nici o socoteala, fiindca stiu taranii de ce cultiva un strat numai pentru ei si restul pentru piata.
  Am nimerit si eu o bucata de pamint nu prea grozav acum citiva ani, 38 de milioane lei vechi pentru 1500 de metri patrati, deh, ca pentru lume cu banii numarati. Nici banii n-au fost multi, nici pamintul nu-i grozav si m-am gindit toamna asta sa pun si eu vreo 30 de butasi de vita de vie pentru masa, ca de baut nu prea beau. Am studiat eu ce am studiat clima locala si am decis ca imi trebuie vita de vie rezistenta la ger. Fuga dupa carti, fiindca nu gasesti nici o informatie pe internet, iar daca te duci la un vinzator asa zis specializat, aia rareori stiu ce vind. Si uite-asa, cu consum suplimentar de timp, am dibuit ca mi-ar trebui unul dintre soiurile Tamina ori Xenia care ar trebui sa sa fie produse la statiunea de la Greaca. Dau eu telefon la Greaca si nu raspunde nimeni. Sun eu la primarie si aflu ca aia de la statiune sunt vai de mama lor, nu mai au telefon, nu prea se mai lucreaza pe acolo. Capat telefonul unui inginer si aflu ca statiunea a fost recent privatizata in sensul ca a fost incredintata Academiei. Laudabila fapta, mai bine la Academie decit la italieni; dar mai aflu ca nici vorba ca statiunea de la Greaca sa produca anul asta ceva si ca, pina cind va produce, inginerul in chestiune imi ofera in regim personal material saditor italienesc si american de la un, evident, italian. Treaba care imi foloseste ca frectia la piciorul de lemn. Le-as fi putut inlocui cu Rkatiteli, soi georgian adus si in Romania, dar Dumnezeu stie pe unde, el este sigur cultivat si la noi – scrie in carti – dar nimeni nu zice unde. Cind am sadit pomi a fost balamucul si mai mare: cartile care mai descriau din soiuri inca nu aparusera. Teoretic, in zona de referinta mergeau merii, prunii, ceva peri si nuci si nu ciresi, caisi, piersici; dom’le, mi-am zis, tre’sa fi aparut soiuri moderne si i-am luat la intrebari pe vinzatorii de material saditor. Ei bine, nexam sa stie ei ceva: ei stiau doar sa laude marfa. Dupa ei, toate soiurile faceau fructe nemaipomenit de mari si de gustoase, care dadeau satisfactie deplina clientului. In rest, la orice intrebare ziceau luati ce va place, totul e bun. Ori cind iti moare un puiet de pom nu-ti dai seama prea usor daca ti-a murit din cauza climei, a solului ori a calitatii operatiunii de altoire. Si uite asa mi-am facut eu o mica livada dupa chipul si asemanarea agriculturii romanesti, cu pomi vigurosi plantati, din lipsa de informatie la vremea respectiva, la sud de pomi mai putin vigurosi, adica numai bine sa le ia soarele cind vor fi la maturitate, cu procente mai de pierdere la prindere, fiindca nu am reusit sa obtin de la nimeni in mod public vreo informatie asupra soiurilor recomandate pentru zona respectiva; sigur, cu avantaj pentru comercianti: a trebuit sa inlocuiesc puietii pierduti, alti bani, alta distractie, alti ani pierduti; uneori, puietii cind mor din cauza de sol ori de altoire proasta mor dupa 3-4 ani, nu imediat. Pui altii in loc, dar ai pierdut 4 ani de crestere. Si cind ma uit pe site-urile americane pentru cumpararatorii de material saditor: totul incepe cu zonarea tarii din punct de vedere climatic; mai peste tot se scrie foarte pe scurt, dar se scrie, despre zonele recomandate. Si pe unele europene a la fel. Doar la noi este o ceata densa, agronomii citi au mai ramas se poarta de parca ar pazi secretul masonic, nu cumva sa afle careva ce sa cultive. Profitabil pentru vinzatori: dai bani si plantezi si replantezi de-ti sar ochii din cap si cind aduni o recolta esti deja cu barba alba si te pregatesti sa-ti scrii testamentul. Asa ca, stimate domnule presedinte, mai usor cu sindrofiile in agricultura si cu viitorul luminos, ca prezentul este cel de belea si pina in perspectiva mai trebuie sa mincam si diseara. Cu stima.

 27. instalatorul Says:

  Am uitat sa scriu ca, evident, puietii de pomi, patru la numar din total de 37, care mi-au mers cel mai bine nu i-am cumparat de la vreo statiune care face si comert cu puieti, ci de la un taran amarit care mi i-a vindut in Piata Rahova, cu trei ani in urma. Omul mi i-a dat la 50000 lei vechi bucata, adica la sfert – o treime de pret fata de cit cer gomosii vinzatori specializati, inclusiv statiuni. Au crescut o minunatie, arata superb si la anul vor rodi. Evident ca l-am mai cautat pe om, dar degeaba, l-a alungat politia din piata, ca sa vinda tiganii la tarabe produse din import. Asa e in Romania, nimic din ce e bun nu trebuie lasat sa existe. Si pentru asta avem politicieni.

 28. krudus Says:

  Umila mea parere este ca pentru a reincepe o “agricultura durabila” trebuie analizata in primul rand Legea 18/1991, cu referire la art.10 care permite revendicarea de terenuri cu doua declaratii de martori.Personal consider ca prin aceasta lege injusta s-a declansat marea batjocura din agricultura, chipurile legea avand scopul nobil de-a repara o “eroare” a trecutului comunist.Timpul ne-a dovedit insa ca aceasta lege a fondului funciar a constituit o greseala monumentala.Au primit terenurile inapoi batrani de 80 de ani,inapti pt. munca campului si tot fel de revendicaci profesionisti, pusi pe capatuiala in afaceri imobiliare.Au disparut hectare intregi de padure si sole de teren cal a-1-a.Acum se reface cadastrul, desi in anul 1990 se stia limpede si clar ce se cultiva si pe ce suprafete.Domnule Presedinte, pentru cine credeti dumneavoastra ca a introdus domnul Vasile Lupu, in Legea 18/1991 cele doua declaratii de martori desi aveam arhive cu actele si registrele agricole?Stiati ca Parcul Prisaca Dornei din Bucuresti a fost retrocedat pe Legea 18/1991 pe baza a doua declaratii de martori?!…de 7 ani incerc sa conving autoritatile statului din sectorul 3, ca s-a fraudat in mod barbar prin aceste declaratiii de martori,dar nimanui nu-i pasa.Restitutio in integrum, o mare mizerie, aveati perfecta dreptate !

 29. focsani Says:

  o ,tu povatuitorule …explica-ne cum sa facem o agricultura competitiva in romania.povesteste-ne de nationalizare mai bine.sa auzim si parerea unuia care a trait momentul.sunt ochi si urechi!

 30. alinatm Says:

  Am avut ocazia zilele acestea sa particip, la Timisoara, la un simpozion organizat de Raiffeisenbank Austria pentru a sprijini Romania in domeniul agricol.
  Era vorba despre cultivarea rapitei pentru obtinerea de biocombustibil in afara de ulei de rapita pentru consum. Acest sprijin era total: punerea la dispozitie a samnatei, a silozurilor, a masinilor agricole specifice, contracte de comercializare.
  Era si un director din Ministerul Agricuturii (Radulescu)- cred ca ar fi benefic pentru Romania sa se faca un plan national in acest sens.
  Austriecii au venit la cel mai inalt nivel de reprezentare al Bancii Raiffeisen, cu propuneri concrete si sunt demni de toata increderea.
  Sper sa nu ramana totul doar la acest nivel.
  Poate PSD-ul s-ar putea implica cu proiecte concrete in acest sens.

 31. Bibliotecaru Says:

  Alegerile au trecut. Aflăm “soluţii pragmatice pentru soarta agriculturii românesti”?

 32. Bibliotecaru Says:

  Domnule Iliescu, chiar nu răspundeţi la nici un fel de întrebare serioasă? Până acum nu am văzut reacţii decât la hăhăieli uşurele.

 33. casutac Says:

  De ce oare isi dau cu parerea foarte multi care nu au calcat cu piciorul mai aproape de soseaua nationala care trece pe linga lanuri. Tot felul de habarnisti care vorbesc despre nationalizare in agricultura (in loc de cooperativizare). Cei care credeau ca la fotbal si agricultura se pricepe tot omul deja sunt falimentari (in ambele discipline).
  Intimplator eu lucrez intr-un domeniu legat direct de agricultura. Asa ca imi permit sa imi dau cu parerea in cunostinta de cauza.
  Mai sustinea cineva ca PNTCD-ul ar fi fost tare in perioada interbelica. Istorie falsa. PNT nu PNTCD (s-ar rasuci Mihalache in mormint daca ar vedea ce au facut astia din partidul sau). Primo.Daca se numea taranesc nu inseamna ca avea prea mult de a face cu taranii. Secundo. In perioada interbelica au guvernat mai mult liberalii si partidele de dreapta. Tertio. Pentru cine nu stie taranistii erau mai degraba de centru-stinga, pentru ca in centru dreapta erau liberalii – marii lor inamici politici. Iar in ceea ce priveste competitivitatea, hai sa fim seriosi, ca la vremea respectiva adunai cam 10 tractoare pe 7 judete. Ce competitivitate nenicule?
  Tot pentru habarnisti – vedeti ca UE sprijina cooperativizarea, ce va faceti? Emigrati in SUA?
  NU pot exista ferme rentabil economic pe suprafete minuscule. In occident falimebtarea micii proprietati a inceput acum vreo 15-20 de ani. Si continua si astazi. Toate aceste fonduri europene au fost si sunt indreptate in primul rind catre marii producatori.
  In Germania de Est multe din fermele mari nu au fost distruse. Si acum exista ferme de 4000-5000 de ha de pe vremea lui Hoeneker. Trebuia data oamenilor proprietatea nu exploatarea. Este mare diferenta. Dar nu s-a obosit nimeni sa explice.
  De la revolutie nu am avut un ministru in agricultura pe masura postului. Nu cu profesori universitari, electronisti, ginecologi, fluturasi si Nea’Lupu schimbam ceva. Acolo trebuie un ins care a mincat agricultura pe piine, i-au scrisnit in dinti tarinile ridicate de vint in Baragan, stie cu ce se maninca o seceta sau o piatra, cind e optim sa primesti bani ca sa ii bagi in pamint cu speranta. Acolo trebuie un om care sa traga de plug la jug. A fost prea multa teorie dar practica ciuciu.
  Ceausescu atunci cind a venit la putere a pus in posturi de conducere oameni la 27-30 de ani. Aceia aveau energie si curaj pentru a face treaba. Noi ne cramponam de tot felul de somitati didactice care nu au facut agricultura decit pe hirtie. Schimbati oamenii din ministere si directii agricole, aduceti tineri cu minti deschise, nu hirtogari si puturosi pusi acolo pe criterii politice. Puneti la treaba inginerii mecanici din agricultura pe care agronomii ii ignora desi la ora actuala agricultura moderna este MECANIZATA. Pentru a fi modern iti trebuie mecanizare si tehnologie cit mai moderna. In Germania nu se mai ara de 20 de ani iar discul este o scula uitata. La noi nu se poate. Avem alta structura a solului. Hait?! Nu zau?! Or fi nemtii atit de inconstienti?!
  Avem meseriasi in agricultura dar nu ii intreaba nimeni nimic. Pacat.

 34. radubra Says:

  Domnule Ion Iliescu as vrea sa va pun o intrebare.Tocmai citesc o carte in care o persoana influeteaza cu ajutorul netului politica mondiala.Cum face asta?Scrie pe blogurile conducatorilor de state sau altor functionari importanti din stat si le da sfaturi pe care acestia le asculta si le si aplica.Credeti ca este posibil asa ceva si in viata reala?Dumneavoastra ati asculta un sfat legat de politica PSD venit de pe blog?As prefera un raspuns pe adresa mea de e-mail brandas_radu@yahoo.com.Va multumesc!

 35. penuulmeni Says:

  d-le iliescu,

  colhozul si c.a.p.-ul, “tip urss”, ca forme de administrare, exploatare, a proprietatilor agricole si zootehnice, timp de 50 de ani, au fost benefice dezvoltarii mentalitatii Taranului Roman fata de statutul sau social si profesional, dar si ca eficienta economica, sau au fost un factor de regres major din aceste puncte de vedere?

  sa incepem cu …….cauzele dezastrului din agricultura.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: